Spreeder (velocitat lectora )

Què és Spreeder?

Spreeder és una aplicació gratuïta pensada per  a millorar la velocitat lectora . Aquesta aplicació et permet introduir el text que vulguis i triar el nombre de paraules per minut. El text anirà sortint a la pantalla depenent dels paràmetres que hagis triat(velocitat , grandària , color …) .

Per què m´agrada?

   És flexible ( molt ! ) a més de permetre’t  treballar lectura de textos , paraules , síl·labes… et deixa fer  moltíssimes modificacions sobre el text que vols treballar.
Els canvis que et deixa fer són els següents : velocitat , color i grandària del text , color i grandària de fons , alineació del text i quantitat de paraules que vols que surtin en pantalla per segon (és el que més m’agrada) .

Per a què el faig servir?

Té un munt de possibilitats així que l´empr per a moltes de coses quan treball amb dificultats de lectoescriptura
-Inversions b/q , d/b , p/q : depenent de les dificultats del nin faig llistes de síl.labes (do,bo…) , llistes de pseudoparaules bisíl.labes (bodo , dabi…) .
– Ortografia arbitrària : llistes de paraules amb els grafemes (lletres) amb “h” , “b/v” … depenent de la regla ortogràfica que vull treballar .
– Llistes de pseudoparaules si estic treballant ruta fonològica .
– Velocitat lectora : Textos .

Com funciona?

 
   El primer que has de fer és anar a l’aplicació . Quan tens el menú obert pots teclejar qualsevol text , llista de paraules , síl·labes …o tallar i aferrar el text que vulguis . Veuràs aquesta pantalla . Una vegada que has entrat el text piques  a” Spreed”  i veuràs un menú (a més del text que has teclejat) . En aquest menú tens un munt d’opcions . Pots triar :

Pantalla per aintroduir el text

Pantalla per aintroduir el text

– Nombre de paraules per minut .

– Quantitat de paraules que es veuen en la pantalla (jo en el meu cas vaig posar 20 perque puguis veure tot el text) pots fer blocs de dos , tres , una …

– Grandària de la finestra i altura (aquí no ho veus perque el color de fons que he triat és l’original) , però si ho canvies per exemple a blanc veuràs que el text queda emmarcat en una finestra blanca o del color que triïs .

– Grandària de lletra : Si et convé , molt gran , mitjancer … pots triar el que vulguis(en aquest  cas he posat quaranta)

– Color de la lletra (aquí he marcat el negre ).

Pica damunt la imatge si vols llegir el text sense problmes

Pica damunt la imatge si vols llegir el text sense problmes

Veuràs a baix una altra opció que és menú avançat (on posa “*advanced” . Aquí encara trobaràs més opcions:

– Variació de la velocitat en funció dels blocs de paraules : disminueix la velocitat per a blocs de paraules llargs i l’augmenta per a blocs de paraules curts fent que es mantengui la velocitat mitjana de paraules per minut que has triat . És a dir té en compte a més del nombre de paraules la llargària de les mateixes (disminueix en blocs amb paraules llargues i augmenta lleugerament en blocs de paraules curtes. ) . Per exemple en el bloc “ Triceràtops és un dinosaure” conté quatre paraules però com que dues d’elles són polisíl·labes minvarà la velocitat , però en “l’un és un” maldament tengui quatre paraules com el bloc anterior augmentarà la velocitat per contenir paraules bisíl·labes i monosíl·labes respectant el nombre de paraules per minut que has triat .

– Començar un nou bloc de paraules al final d’un paràgraf o frase.

– Ometre les paraules del text que no varien el significat de la frase . Si ho marques veuràs que et surt una petita casella en blanc . Has de teclejar cadascuna de les paraules deixant un espai en blanc entre elles . Per exemple si vull que d’un text no tengui en compte punts suspensius “…” i “Ex” ho teclejo a la casella en blanc de la següent manera : … Ex

Menú per a triar la velocitat , pauses , omissió de caràcters

Menú per a triar la velocitat , pauses , omissió de caràcters

Una vegada que has configurat el text en funció dels paràmetres que t’interessen el guardes (“save”) i ja pots començar.

A més a més…

De vegades donam massa importància a la velocitat lectora , però des del meu punt de vista és moltíssim més important el tema de la comprensió lectora . Si cerques informació i estratègies per treballar comprensió lectora et recoman el bloc “comprension-lectora.org” : http://comprension-lectora.org/

El seu autor és Andrés Calero que a més té aquest altre bloc en català : “l´impuls de la lectura”

Bon diumenge !

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s