Tª de la ment : Els sentits i verbs relacionats (material)

Els cinc sentits . Material TOM

Els cinc sentits . Material TOM

Abans de començar

Aquest material està elaborat amb una aplicació molt fàcil d’utilitzar que nom Haiku Deck . Si vols saber com s’utilitza ho vaig explicar en aquesta entrada o bé pots anar a la seva pàgina .

Al final de l’entrada trobaràs l’enllaç per a descarregar el PDF amb les imatges i el material complementari  i els enllaços a Haiku Deck. Com he tengut molts de problemes per a deixar un PowerPoint per a descarregar i així moficar el document com vos convengui , de moment ho deix únicament en PDF però tot d´una que trobi  la manera de penjar un PowerPoint amb una versió que tots pugueu vure vos ho faré saber . A Haiku Deck o pots descarregar en PowerPoint.

Començam

Els sentits i verbs u objectes relacionats .

Bé ,  l’elaboració d’aquest material va sorgir arran d’haver de treballar amb un nin amb TEL semàntic-pragmàtic. Té dificultats de comprensió i expressió amb els verbs que es corresponen amb els cinc sentits , verbs mentals (saber) , preguntes tipus qu- (com , qui , a qui …) .

"Los cinco sentidos" Joc Nathan

Material “Los cinco sentidos” . Editorial : Nathan

Com m’agrada tenir molt de material i diferent , vaig provar amb aquest material que  nom “Los  cinco sentidos”  de l’editorial  Nathan . Em va anar bé i vaig decidir ampliar i fer la meva versió per  a seguir utilitzant-ho amb ell i amb altres nins .

En què consisteix

L´organització del material és igual que el material de Nathan .El document té un total de 56 imatges (objectes , accions , situacions…) , cadascuna està relacionada d´una forma o una altra amb algun dels  cinc sentits. Veuràs que algunes poden ser un poc ambigües i depenen un poc de la perspectiva de cadascú. Per exemple a la imatge del formatge (que veuràs a la presentació)  jo la relacion amb l´olfacte abans que amb el gust , però haurà gent per qui serà a l´inrevés , un altre exemple seria la imatge d’una mà tocant un tambor . Per a mi encara que es vegi la mà molt clarament m’evoca primer el sentit de l’oïda i després en tot cas  el tacte .

El PDF  l´he pujat de dues formes . El que té el número 1 és el que presenta les imatges de formes ordenada per sentits . L´ordre és el següent : vista-oïde-olfacte-gust-tacte. El que té el número 2 té  les imatges mesclades de forma aleatòria

Veuràs les imatges que contenen els verbs o objectes relacionats amb els cinc sentits . Al final del pdf trobaràs una làmina amb  els Pictos d´ARASAAC  amb una mà (tacte-tocar-acariciar- agafar) , orella (sentir-escoltar) , nas (olfacte- olorar) , llengua (gust-assaborir) i un ull (veure-mirar) .

Com l´ús  i feina prèvia

El material no està pensat per a imprimir-ho , l´empr directamet amb l´ordenador o la tablet i l´única pàgina que he imprès és la darrera . Retall les targetes amb les imatges que representen els sentits .

Targetes sentits

Targetes sentits per a imprimir.

A mida que les anam veient el nin assenyala o agafa la carta que correspon al sentit que representa la imatge .

Exemple Haiku Deck

Algunes de les imatges que trobaràs relacionades amb els cinc sentits.

Abans d’utilitzar les fotografies vaig fer un treball previ amb els sentits del tacte , oïda i vista a més de la comprensió de les preguntes tipus  qu- : què , com i verb “saber”. Evidentment aquesta feina va ser en funció de les dificultats concretes del nin .

Si no saps com treballar   comprensió de preguntes i verbs relacionats amb emocions o els sentits amb nins amb  TEA et recoman  que vagis directament al bloc ” El sonido de la hierba al crecer ” de n´Anabel Cornago  i li donis un bon repàs . Aquí tens un enllaç a tot el seu material : http://elsonidodelahierbaelcrecer.blogspot.com.es/p/mi-material.html

Et recoman especialment l´enllaç a un  llibre de n´Anabel Cornago que podràs descarregar sobre com treballar Teoria de la Ment

Llibre : Tª de la ment : Anar al llibre .

A més

Més endavant faré una entrada sobre els llibres que he trobat per a aprendre a treballar i entendre “Tªde la ment” però estic pendent de la publicació d’un llibre que ja duu un parell de mesos de retard així que no sé quan serà . Però això sí el llibre ” Manual de Teoria de la Mente para niños con autismo “  de n´Anabel Cornago  t’ho recoman  sense dubtar-ho .

Per a acabar…

Què tengueu una bona  setmana ! :)

Descarregar el material.

– Els sentits 1 (ordenat) : Descarregar PDF

– Els sentits 2 (desordenat) : Descarregar PDF

– Els sentits 1 a Haiku Deck : Anar-hi

– Els sentits 2 a Haiku Deck : Anar-hi

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s